piątek, 3 stycznia 2014

Chleb z San Francisco - ulubiony

Od kiedy spróbowałam tego chleba stał się on u nas chlebem codziennym. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i chyba nie może się nie udać :) Przynajmniej nie słyszałam o takim przypadku :) Przepis pochodzi z bloga Liski.

2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego (można zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym)
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.

Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej większej. Ja piekę w takiej ok 30x15cm. Posmarować jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

Piekarnik nagrzać do 230st C i wstawić chleb. Piec 10 min. Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz