czwartek, 2 stycznia 2014

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to coś co w naszym domu uwielbiamy. Nie możemy doczekać się nigdy aż stężeje, a jak już można go jeść to znika w mgnieniu oka. Warto jest od razu naszykować sobie większy garnek wtedy blok przygotujemy w jednym naczyniu. Dobrze jest też zaopatrzyć się w jednorazowe foremki aluminiowe, bo gdy blok stężeje można je rozerwać i wtedy nie ma problemu z wydobyciem go i krojeniem.

400 g mleka granulowanego
3 podwójne opakowania herbatników (łącznie ok 150-200g)
4 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
200 g masła
szklanka bakalii (żurawina, skórki kandyzowane, pokrojone suszone morele)

Masło na małym ogniu rozpuścić w mleku. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko i kakao. Gdy się rozpuszczą zdjąć z ognia i powoli dodawać mleko. Miksować do uzyskania jednolitej masy. To może trochę potrwać więc należy uzbroić się w cierpliwość. Następnie dodać połamane herbatniki i bakalie. Wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ostudzić do temperatury pokojowej i przełożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Lodówkę zamknąć na kłódkę, żeby blok nie zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz