Moje dzieci uwielbiają ten chleb i pochłaniają go w zawrotnej prędkości :) ale one zjedzą wszystko co upiekę:). Spróbujcie sami czy i Wam będzie smakował .
Pieczony czosnek
Wierzch główki czosnku ścinamy na wysokości około 1 cm , skrapiamy oliwą z oliwek , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na okolo 35 min - 40 minut. Po przestygnięciu wyjmujemy ząbki z łupin .
Zaczyn
- mąka chlebowa 180g
- woda 110g
- dojrzały zakwas 40g
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin w temp 21C.
Po upływie 12 godzin do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki :
- mąka chlebowa 630g
- mąka pszenna razowa 90g
- woda 480g
- oliwa z oliwek 50g
- drożdze instant 5g
- pieczony czosnek 30g *
- sól 20g
Pieczemy 40-45 minut w temp 240C .
*Ilość czosnku należy indywidualnie dostosować do własnego podniebienia- dla mnie było za mało i przy kolejnym pieczeniu dałam 40g - i według mnie jest to optymalna ilość - nie za dużo - nie za mało. 50g to stanowczo za dużo ;)
Przepis pochodzi z ksiązki "Chleb" Jeffrey Hamelman
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz