środa, 15 stycznia 2014

Chleb z pieczonym czosnkiem



 Moje dzieci uwielbiają ten chleb i pochłaniają go w zawrotnej prędkości :) ale one zjedzą wszystko co upiekę:).  Spróbujcie sami czy i Wam będzie smakował . 







Pieczony czosnek
Wierzch główki czosnku ścinamy na wysokości około 1 cm , skrapiamy oliwą z oliwek , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na okolo 35 min - 40 minut.  Po przestygnięciu wyjmujemy ząbki z łupin .

Zaczyn
  • mąka chlebowa    180g
  • woda    110g
  • dojrzały zakwas   40g

 Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin w temp 21C.


Po upływie 12 godzin do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki :


  • mąka chlebowa        630g
  • mąka pszenna razowa     90g
  • woda       480g
  • oliwa z oliwek      50g
  • drożdze instant     5g
  • pieczony czosnek     30g *
  • sól     20g
Mieszamy robotem kuchennym ( widełki spiralne) około 3-4 minut  lub ręcznie . Odstawiamy w ciepłe miejsce (24-25C) na około 1 godzinę. Po godzinie przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych np otrębami i ponownie odstawiamy na 1  godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji.
Pieczemy 40-45 minut w temp 240C . 

 *Ilość czosnku należy indywidualnie dostosować do własnego podniebienia- dla mnie było za mało i przy kolejnym pieczeniu dałam 40g - i według mnie jest to optymalna ilość - nie za dużo - nie za mało. 50g to stanowczo za dużo ;)


                  Przepis pochodzi z ksiązki "Chleb" Jeffrey Hamelman                                                      

                                          smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz